Espresso to jedna z ulubionych kaw Włochów. Najlepiej zaparzać ją przy użyciu ekspresu. Nadaje się doskonale do spożycia w celu szybkiego pobudzenia umysłu, lecz ta zaleta nie jest jedyną.

Smak i aromat espresso

Dobra kawa do ekspresu to dla wielu entuzjastów tego napoju, taka z której można przygotować aromatyczne espresso. W bardzo małej objętości typowego espresso, musi zawrzeć się to, co najważniejsze- odrobina kwasowości, wyrazistość i niebanalny smak. Dobrze przyrządzone espresso spowite jest na wierzchu delikatną, brązową pianką. Właściwy czas jego parzenia to od 20 do 30 sekund. Może się on różnić w zależności od preferencji baristy lub danej kawiarni. Temperatura parzenia powinna wynosić ok. 90°, a objętość naparu ok. 30 ml. Dobrze jest, jeżeli filiżanka została uprzednio podgrzana w specjalnym podgrzewaczu, lub wyznaczonym do tego celu miejscu na ekspresie. Dobra kawa espresso, nie jest trudna do przygotowania, jeżeli przygotowując ją, skorzystamy z ekspresu.

Włoska kawa, która podbiła świat

Espresso powstało na początku ubiegłego stulecia. Od tego czas rozpowszechnia się po całym świecie. Ten rodzaj kawy jest szczególnie ceniony w krajach, takich jak Włochy, Argentyna, czy Hiszpania. Dobra gatunkowo kawa to podstawa przygotowania prawdziwego włoskiego espresso. Jednak nawet we Włoszech- nie w każdej kawiarni można skosztować prawdziwego, wyśmienitego espresso. Dobra kawa typu espresso to taka, która zostanie odpowiednio przygotowana przez baristę przed trafieniem do ekspresu. Doskonały napój może zostać otrzymany jedynie, jeżeli ziarna będą naprawdę świeżo zmielone- co oznacza, że znalazły się w młynku kilka minut, a nie kilka godzin wcześniej. Dobra kawa pod espresso, powinna trafić do ekspresu po wcześniejszym oczyszczeniu sitka kolby oraz ręcznym ubiciu. Jeżeli otrzymana tym sposobem kawa jest dla kogoś nazbyt cierpka i intensywna, można zamówić jej mleczną wariację, czyli espresso macchiato. Z kolei osoby oczekujące silnego efektu ożywienia mogą zamawiać podwójną porcję, czyli espresso doppio. 

Zobacz także:

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *