Kawę mieloną wykorzystujemy np. w ekspresach ciśnieniowych, przelewowych, kolbowych i kawiarkach. Jest również najlepsza do parzenia przez zalanie wrzątkiem. Dobra kawa do ekspresu ciśnieniowego to taka, która trafia w nasze gusta.

Arabica i robusta- czym się różnią

Jeśli zależy nam na delikatnym orzechowym, lekko czekoladowym smaku- doskonała będzie dla nas arabica. Kawa ta jest również pozbawiona goryczy- w przeciwieństwie do swojej konkurentki, robusty. Robusta zawiera więcej kofeiny, niż arabica, co ma duże znaczenie dla osób, które potrzebują większego pobudzenia, zwłaszcza w godzinach porannych. Przy czym ten typ kawy jest cierpki, ziemisty smak, który nie będzie odpowiadać każdemu.

Szlachetna arabica jest droższa od robusty. Wymaga ściśle określonych warunków do wzrostu i rozwoju. Uprawiana jest w pasie subkontynentalnym, na terenach górzystych. Arabica często zbierana jest ręcznie i poddawana rygorystycznej selekcji. Jest to dobra kawa zarówno do ekspresu, jak i do parzenia w filiżance. Uprawa robusty jest bardziej wydajna, ponadto kawowiec tego gatunku jest bardziej odporny na choroby.

Mieszanka kaw- to się opłaca

Arabica zdominowała rynek kawy, około ¾ produkowanej kawy na świecie to właśnie kawa arabska. Dużą popularnością cieszą się także mieszanka obu gatunków. Mieszanki są zdecydowanie tańsze, niż wysokogatunkowa arabika i łączą w sobie zarówno większą ilość kofeiny, intensywność aromatu, jak i szlachetny smak. Doskonale nadają się do ekspresu, jako baza pod latte czy cappuccino. Jednym słowem- poszukiwania dobrej kawy to czysta przyjemność i prawdziwa gratka dla kubków smakowych.

Zobacz także:

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *