Wokół spożywania kawy narosło wiele mitów. Jednak najświeższe badania obalają wiele z nich. Dla konsumentów duże znaczenie ma jakość pitej kawy, dlatego coraz częściej interesuje ich pochodzenie ziaren, regulacje obowiązujące na plantacjach, z których pochodzą a także sposób ich palenia.

Dobra kawa do ekspresu powstaje na krzewie kawowca, który wzrasta w odpowiednich warunkach klimatycznych i środowiskowych, a także jest odpowiedzialnie magazynowana i poddawana optymalnemu dla jej jakości paleniu. Od niedawna, na rynku pojawiają się także kaw bio. Oznaczenie to ma gwarantować, że kawa pochodzi z upraw prowadzonych w sposób naturalny, bez udziału pestycydów i innych potencjalnie szkodliwych środków chemicznych.

Antyoksydanty i polifenole

Wolne rodniki to realne zagrożenie dla naszych komórek. Niszczą DNA i przyspieszają starzenie się organizmu. Umiarkowane spożywanie kawy, a tym samym dostarczanie organizmowi polifenoli i innych antyoksydantów, pozwala neutralizować wolne rodniki. Polifenole stoją na straży prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego i wykazują działanie przeciwnowotworowe. Poza tym przyczyniają się w pewnym stopniu do ochrony przed cukrzycą. Dobra kawa do ekspresu, która przeszła eliminację zepsutych nasion- jest doskonałym źródłem cennych dla zdrowia związków chemicznych.

Kofeina

Prozdrowotne właściwości kofeiny są przedmiotem badań wielu laboratoriów na świecie. Co o niej wiemy? Kofeina wspomaga walkę ze zmęczeniem a także poprawia pamięć krótkotrwałą. Dobra kawa ziarnista wpływa mobilizująco na działanie ośrodkowego układu nerwowego i poprawia koordynację ruchową.

Zobacz także:

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *