Kawa – pobudzający napój, którego popularność znacznie poszerzyła się w XX w.- może zasmakować każdemu, w zależności od jej rodzaju. Dobra kawa to nie tylko klasyczne cappuccino, espresso, czy latte prosto z ekspresu. Rodzajów napoju kawowego i sposobów jego przyrządzania jest znacznie więcej. Niektóre z nich występują jedynie regionalnie, a inne można skosztować w dobrych kawiarniach.   

Czym na tle innych kaw wyróżnia się mokka

Jednym z najprostszych przykładów kawy, o której większość osób słyszała niewiele, a której zamówienie jest możliwe w dobrej kawiarni jest mokka. Jest to bardzo dobra kawa dla miłośników słodyczy. Może stanowić jednocześnie kawę i deser. Podstawowym składnikiem wyróżniającym tę kawę od innych jest czekolada występująca w wersji mlecznej, deserowej lub nawet białej. Nazwa mokki wzięła się od popularnego portu, który stanowił w przeszłości ważny węzeł handlu kawą. Do samodzielnego wykonania mokki potrzebna jest mleko, czekolada, którą należy rozpuścić np. w garnku oraz dobra kawa, która trafi do ekspresu.

Ciekawe połączenia czyli- kawowe wariacje

Podczas wizyty w Mongolii, zaskoczyć nasze kubki smakowe może kawa z dodatkiem soli oraz końskiego mleka. Z tamtejszych okolic wywodzi się także kawa z kefirem. Połączenia te, choć na początku mogą wydać się dziwne, mają swoje zalety. Sól może np. wydobyć z kawy więcej aromatu. Za to zestawienia z kwaśnymi produktami, takimi jak jogurt lub kefir są zdrowe i dostarczą nam dużo białka, a co za tym idzie, mają większy potencjał energetyzujący. Dla miłośników wyrazistego aromatu, odpowiednie będą również takie dodatki jak goździki, czy pieprz, oczywiście w rozsądnych ilościach. Dobrą propozycją dla osób szukających pożywnego i pobudzającego śniadania są szejki owocowo- kawowe.

Dojrzałe owoce w towarzystwie, mleka, jogurtu i kawy, mogą stać się Twoim ulubionym i pożywnym śniadaniem. Nieco bardziej popularne są zestawienia kawy z cynamonem, mleczkiem kokosowym, lub ulubionymi lodami. Dobra kawa do ekspresu np. arabica- stanowi doskonałą bazę do eksperymentów tego typu. Gwarantuje niepowtarzalny aromat i szlachetny smak przygotowanego napoju. 

Zobacz także:

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *