Smak kawy zadomowił się w naszej świadomości na dobre. Aby go poczuć- najlepiej zaparzyć kawę w profesjonalnym ekspresie. Co, jeśli chcemy posmakować wybornej kawy pod inną postacią? W obydwu przypadkach potrzebna będzie nam dobra kawa do ekspresu.

Kawowe łakocie, napoje i inne przysmaki

Mniej więcej  30 lat temu, rozpoczęło się na naszym rodzimym rynku spożywczym eksperymentowanie z formą i smakiem. Wolny rynek sprawia, że wciąż napływa do nas wiele ciekawych propozycji łakoci i nie tylko. Obok popularnych smaków, takich jak czekoladowy, waniliowy, czy owocowy nasze podniebienia lubią często raczyć się smakiem kawowym. Możemy spotkać go w lodach, napojach mlecznych, cukierkach, a także w  ciastach. Jednym z najpopularniejszych rodzajów ciast kawowych jest tiramisu. Niezwykle popularne są również: tort kawowy i kawowe ciasto mokka. Są to smaczne przekąski, trudno jednak, aby zastąpiły nam ten napój. Dobra kawa do ekspresu to dla każdego kawosza podstawa udanego dnia.

Dobra kawa i kilka dodatków- domowe ciasto kawowe

Do przygotowania ciasta kawowego potrzebne są podstawowe produkty, takie mleko, biszkopt, żelatyna, śmietana i cukier. Potrzebna będzie także dobra kawa do ekspresu, ponieważ wykorzystamy jej ekstrakt w formie espresso do stworzenia masy kawowej. W razie braku ekspresu, można przygotować kawę tradycyjnie lub zaparzyć ją w mleku. Im lepszej jakości kawa, tym bardziej smaczne będzie nasze ciasto. Warto wybrać do tego celu prawdziwą kawę arabica, skompilowaną przez dobrego producenta.

Zobacz także:

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *